Önce Küçük Sanayi Sitesinde Kurulan Ceselsan Makina A.Ş, Şimdi Sektöründe Dev Bir Kuruluş Oldu. Ceselsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selim Kitapçı; "Ceselsan, Hedefini Kısa Sürede Aşmıştır." Şu Anda Türkiye´nin Bir çok Yerinde Çeşitli Tesisler kuran Ceselsan, Hizmet Ağını Yurt dışına da Taşımak İstiyor.
Bu gün Giresun Sanayisine yön verenler söyleşimize konuk olarak önce Giresun Küçük Sanayi'de kurulan ve daha sonra projelerini geliştirerek Bulancak Güzelyalı Mahallesi Pazarsuyu Mevkii Giresun-Ordu karayolu üzerinde modern fabrikasını kurarak üretimine devam eden Ceselsan Makine A.Ş Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Selim Kitapçı'yı konuk ettik.
İş hayatına babası ile 7 yaşında iken kuyumcu tezgahtarlığı ile başladığını ve bu sektörde devam ettiğini ve Giresun´da ilk olarak aile dışında adam çalıştırmayı da kendisinin başlattığını söyleyen Mehmet Selim Kitapçı, ailesinin Giresun'da kazanıp yine Giresun´a yatırım yaptığını ifade etti ve Kitapçı, sanayiye geçişini şöyle anlattı. Benim içimde eskiden beri sanayinin içinde yer alma isteği vardı. Bir de ben de zaman zaman başkaları gibi Giresun´un zenginleri Giresun´a neden yatırım yapmıyorlar diye konuşuyordum. Bir gün kendi kendime dedim ki ´Artık sen de bir yere geldin. Başkalarını eleştirmeyi bırak önce kendin yatırım yap sonra başkalarından bekle´ dedim ve bu sektöre çok emek vermiş Celal Gürsoy'la yola çıkarak önce Küçük Sanayi'de ve daha sonra yeni yerimize taşınarak sanayinin içinde yerimizi almış olduk.
Önce Küçük Sanayide Başladık
Ortağım Celal Gürsoy ile çalışmalarımıza Küçük sanayi Sitesi'nde başladık ve daha sonra projelerimizi geliştirerek fabrikayı Pazarsuyu'na yaptırarak üretim alanımızı genişlettik diyen Mehmet Selim Kitapçı, "2002 Yılında kuru ve yaş gıda sektöründe çözüm üretmek ve dünya piyasalarına, ileri teknolojiye sahip ürünler geliştirmek amacıyla bu yola çıktık. Halen 2500 m2 kapalı alan ve 8500 m2 üzerine kurulan fabrikamız son derece modern teknolojiyle üretimini sürdürmektedir.
Temel amacımız, gıda sektöründeki firmaların, ürünün aramasında kaybolmadan en az enerji tüketimi, homojen bir kavurma ve de en yüksek kapasitede üretim yapabilmelerini sağlamaktır. Ceselsan Makine A.Ş olarak ürettiğimiz Kavurma fırını, Seçme Bantı, Vibratör, Zaralıma, Tuzlama, Kıyma Eleği, Elevatörler ve Konveyörleri dünya gıda tüzüğüne uygun ve hijyenik bir ortamda mamül elde etmeleri için tamamen AISI 304 Cr-Ni paslanmaz çelik gövdeli fırınlar ve ekipmanların üretimlerini yapıyoruz ve firma olarak kaliteye ve AR-GE çalışmalarına büyük önem veriyoruz".
Hedefimiz Bütün Kuru Yemişçilerin Fabrikalarını Kurmak
Ceselsan olarak yola çıkarken hedefimizi büyük tuttuk diyen Ceselsan Makine A.Ş Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Selim Kitapçı, ´ Ceselsan sadece Fındık bölgesinin makinelerine değil, bütün kuru yemincilerin makinelerini yapmaya da taliptir. Onun için Türkiye´nin her ilini geziyoruz, araştırmalar yapıyoruz, kendimizi tanıtıyoruz ve böylelikle Giresun´da üretilen makineleri götürerek yerine monte ediyoruz. Çünkü sektörde tek biz değiliz. Sektörde bizden önce bu işlerde marka olmuş çok firmalar var. Onlarla mücadele etmek ve kısa bir zaman içinde onların arasından sıyrılarak Türkiye´nin bütün illerine ve ayrıca yurt dışına da ihracat yapmak kolay bir iş değil´ diye konuştu.
Ceselsan'da Şu Anda 55 Kişi Çalışıyor
Mehmet Selim Kitapçı'ya şu anda Ceselsan Makina A.Ş'de kaç kişi çalışıyor diye sorduğumda Kitapçı, şu anda 55 kişi çalışıyor. Kapasite artırımına gidiyoruz. Kapasite artırımını tamamladığımızda ister istemez personel sayısında da artış olacak. Öyle tahmin ediyorum ki, o zaman ki çalışan sayımız bu günkünden yüzde 25 daha fazla olacaktır.
Şu anda kurulurken koyduğumuz 5 yıllık hedefin önüne geçtik diyen Kitapçı, " Bizim Ceselsan olarak 150 personel çalıştırma hedefimiz var. Ama bir anda bunu sağlayamıyoruz. Onun için ihracatımızı Türkiye içindekiyle yüzde 50, yüzde 50' ye oturtmak istiyoruz. Eğer bunu başarabilirsek o zaman hedeflerimiz tam anlamıyla tutmuş olacak ve böylelikle Ceselsan, Giresun ekonomisine katkı sağlamanın gururunu duyacak."
Hedefimiz Yurt Dışına İhracat Yapmak
Mehmet Selim Kitapçı'ya Ceselsan olarak hedefiniz nereye kadardır diye bir soru yönettiğimde Kitapçı, " Ülkemizin hemen hemen bütün illerine fabrikalar kuruyoruz. Ama bu Ceselsan Makine A.Ş olarak bize yetmiyor. Hedefimiz yurt dışına ihracat yapmak. 2005 Yılı içinde küçükte olsa ihracata başladık. Gürcistan, Azerbeycan ve Bulgaristan'a fabrikalar kurduk. Ama yetmediği için yurt dışı araştırmalarımız devam ediyor. Mutlaka Ceselsan olarak yurt dışına açılmayı sağlayacağız. Hedefimiz Yurt içi ve yurt dışı yüzde 50, yüzde 50 olarak çalışmaktadır.
Onun için yurt dışı çalışmalarına büyük ağırlık veriyoruz. Alacağımız sonuca göre üretimi daha da artıracağız ve böylelikle sektör içinde daha da büyüyeceğiz" dedi.